phone icon

Fil- och Bildformat

Bilder som ska skickas för tryck

Vi vill helst ha era tryckfiler i PDF-format i skala 1:1. Köper du en exempelvis Ecoroll 80cm så ska alltså tryckfilen vara 80x200 cm. Inga passmärken eller utfall behövs. Filerna får dessutom gärna sparas med CMYK-färger.

Vanliga filtyper

Det finns många olika format att spara bilder i. Nedan ser du en lista med olika bildformat med det viktigaste du behöver känna till.

Tiff står för Tagged Image File Format. Formatet klarar av olika färgrymder som exempelvis CMYK och RGB. En smart funktion med formatet är att man även kan spara flersidiga dokument. Det innebär att du exempelvis kan spara alla dina lager i Photoshop i en enda Tiff-fil. En annan bra sak är att man kan infoga en ICC-profil inuti bilden för att få korrekt färghantering. Formatet är mycket bra vid grafisk produktion eftersom formatet har stöd för nästan allt man behöver till detta.

Detta format används främst för foton och bilder.


EPS står för Encapsulated PostScript och är en variant av sidbeskrivningspråket Postscript. Det är alltså inte av typen bitmap (pixlar) som många andra format. Det här formatet är väldigt vanligt att spara i ifall man arbetar med logotyper då man kan spara och fortfarande behålla skalbarheten (förstora utan att det blir grynigt/pixligt).

Detta är ett vanligt format för logotyper och andra mer exakta trycksaker (som t.ex. bildekor och fasadskyltar).


PDF står för Portable document format och är ett väldigt mångsidigt dokument. Du kan spara både vektor- och pixelgrafik i pdf-filer. När du öppnar en pdf-fil på din skärm så efterliknar den tryckt papper så nära det går att komma.

PDF lämpar sig väldigt bra till trycksaker.


JPEG eller vanligen kallat JPG står för Joint Photographic Expert Group. Det är en utbredd standard när det gäller digitala bilder och speciellt foton. Men det finns tillfällen då man absolut bör undvika JPG; När det t.ex. finns många raka linjer eller skarpa kontraster i bilden. Anledningen till detta är sättet JPG komprimerar data. Du förlorar även kvalitét i bilden varje gång du sparar om den.

JPG används främst för foton.

PNG står för Portable Network Graphics och är vanligt för digital grafik som inte är foton. PNG har många likheter med GIF; de är båda av typen icke-förstörande komprimering och båda har stöd för genomskinlighet (något som t.ex. JPG saknar). Men PNG har även stöd för olika grader av genomskinlighet, ser likadan ut på olika webbläsare och den komprimerar även färgerna mycket bra.
PNG används främst för webben/hemsidor.

GIF står för Graphics Interchange Format och har många likheter med PNG. GIF anses dock vara föråldrad och har i många fall blivit ersatt med PNG. Sparar man ett foto i GIF så kan man tydligt se att bilden blir grynig eftersom det bara finns stöd för ett begränsat antal färger. GIF är dock fotfarande ganska populärt eftersom det har stöd för enkla animationer, vilket många andra format inte stödjer.

GIF används till enklare animation och små bilder. Även detta format används främst för webben/hemsidor.